Mange møder, lange møder: hvor er deres værdi?

Opmærksomhed på møder og deres relevans

Bruger du meget tid på at deltage i møder? Oplever du lejlighedsvist møder som et privat frirum hvor du kan få tænkt tanker der ikke nødvendigvis har noget med mødet at gøre? Har du udviklet en teknik til møder hvor du på en overbevisende måde kan undertrykke et gab og stadig se interesseret ud?

Vi er godt i gang med at puffe til en stor organisations mødekultur. Som i de fleste andre virksomheder afholdes der mange møder hver eneste dag. Møder er simpelthen et af de mest hyppigt forekommende fænomener i de flestes professionelle hverdag. Og alligevel viser det sig at møder er omgærdet af tabuer og fastlåste vaner.

De færreste vil benægte at der ikke går mange minutter før man mentalt driver et andet sted hen: ”Hvem henter børnene i eftermiddag?”; ”Hvad var det jeg skulle huske til mødet i morgen?”; ”Kors, hvor jeg keder mig”; ”Hvorfor er jeg egentlig her?”. De to sidste eksempler er naturligvis sat på spidsen. Og dog, har tanken ikke hjemsøgt de fleste af os? Vores kurser sætter blandt mange andre ting ord på noget de fleste tænker, men holder for sig selv. Alene ”italesættelsen” (husker nogen dette udtryk?) kan bidrage til at man bliver opmærksom på fænomenet og forholder sig mere bevidst til det at ”holde møde”. Nogen vil sikkert kalde det ”mindfulness”.

I projektet om bedre møder arbejder vi desuden på at indføre nogle simple rutiner der skal gøre møder mere værdifulde – hvis der altså overhovedet skal være et møde. Rutiner må ikke tage ret meget tid, og de skal være bekvemme at håndtere. Eksempel: Du indkaldes til et møde uden at du er helt sikker på at det er relevant. Derfor spørger du rutinemæssigt mødeindkalderen: ”Hvordan kan jeg bidrage til mødet?” I mange tilfælde vil det vise sig at din tid måske bedre kan bruges andetsteds. Hvis du altså spørger til hvad du kan bidrage med.

Efter hvert møde anbefaler vi alle at stille sig selv tre simple spørgsmål: 1) Hvad kom der ud af mødet? 2) Hvad bidrog jeg med? 3) Hvordan kan det gøres bedre?

Disse tre helt banale spørgsmål kan skabe en mødekultur, hvor møder løbende gøres mere værdifulde – og hvor irrelevante møder ikke finder sted.

Læs mere her.

Godt nytår, forresten!

Skriv en kommentar